seti

Miért (nem) jó ötlet a posztbiológiai értelem?

2018. február 17. - zoltan galantai phd

Martin Rees szerint elképzelhető (sőt), hogy a fejlődés következő lépése a posztbiológiai értelem megjelenése lesz, és amennyiben más értelmes lények esetében is ez a helyzet, úgy „a legkevésbé sem valószínű, hogy éppen abban a pillanatban fedeznénk fel őket, amikor még biológiai formában léteztek”. Ugyanis a földi példa alapján úgy tűnik, hogy a technológiai civilizáció megjelenése után nagyon gyorsan megtörténik az átmenet.
retrorobot.jpgTermészetesen kockázatos ilyen feltételezésekbe bocsátkozni, mivel ahhoz, hogy a fentebbi forgatókönyv (a biológiai értelem posztbiológiaivá alakul) megvalósuljon, nem csak azt kellene, hogy ez lehetséges legyen – noha egyelőre nem tudjuk, hogy milyen is lenne a mesterséges intelligencia a valóságban, ha megvalósulna. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy vajon tényleg átvenné-e az ember helyét. Azt pedig végképp nem, hogy vajon valamiféle egyetemes törvény húzódhatna-e meg a mögött, hogy az értelem gépi értelemmé alakul. Ami (mármint egy ilyen törvény léte) nem hangzik nagyon valószínűnek.
Viszont ha nincs ilyen, akkor miért is számítanánk arra, hogy mindenütt vagy legalább az esetek jelentős részében ez történik? A saját példánkból (=emberiség) nyilvánvalóan nem tudunk általánosítani, és mondhatjuk ugyan, hogy a posztbiológiai átmenet ugyanolyan törvényszerű mint az élettelenből az élettelenbe vagy az élőből az értelmesbe való, de éppen az az egyik probléma, hogy egyelőre ezeknél sem vagyunk tisztában azzal, hogy szükségszerűek voltak-e. Sőt, még ha kiderülne is, hogy az élet megjelenése az volt, önmagában még ez sem tenné szükségszerűvé az értelem kialakulását. És még ha esetleg ki tudnánk is mutatni, hogy az élőtől az értelmes felé való továbblépés is szükségszerű, ebből önmagában nem következne sem az élet, sem a posztbiológiai értelem szükségszerűsége.
Arról már nem is beszélve, hogy a posztbiológiai értelem létének felvetésével csak még parttalanabbá tesszük a kutatást. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ne létezhetne posztbiológiai értelem. Csupán azt, hogy errefelé indulva még rosszabb helyzetbe kerülünk. Míg korábban legalább a földszerű bolygók keresésének úgy tűnt, hogy van némi értelme, ha komolyan vennénk a Rees elképzelést, akkor – legalábbis a SETI-n belül – akár fel is hagyhatnánk a dologgal. Innentől kezdve ugyanis miért is gondolnánk, hogy egy, a miénkhez hasonló égitesten élnek, amit majd felismerünk az életet hordozó légkör jellegzetességei alapján? Egy posztbiológiai értelem nem valószínű, hogy oxigénre vagy vízre lenne utalva – és az sem, hogy ne hagyhatná el a szülő bolygóját, ha ahhoz van kedve, és ne költözhetne ki, mondjuk, a csillagközi űrbe.
Vagyis: elképzelésünk sincs arról, hogy milyen helyeket preferál és milyen jeleket bocsátana ki/generálna egy posztbiológiai értelem. Értsd: arra, hogy nem találjuk az idegen civilizációk nyomait, a posztbiológiai értelemről beszélve mintegy azt válaszoljuk, hogy: hát persze, hogy nem, hiszen nem a megfelelő intelligenciát kerestünk – miközben ez az új célpont még megfoghatatlanabb, mint az előző.
Továbbá: ha már egyszer szabadjára engedjük a képzeletünket: abból kiindulva, hogy eddig kétféle gépet ismertünk, miért is ne tételeznénk fel, hogy lehetséges egy harmadik vagy többedik is? Az első – nagyon leegyszerűsítve – az energia-, míg a második az információfeldolgozó gép volt (ld. a posztbiológiai értelmet). Természetesen az információfeldolgozó is az energiafeldolgozóra épült rá: az előbbi nem lehetséges az utóbbi nélkül, ám innentől kezdve eljátszhatunk akár azzal is, hogy milyen lenne az, ha létezne valamilyen másmilyen gép: akár az információfeldolgozóra alapozva (mint ahogy az az energiafeldolgozóra épült rá), akár pedig – és számomra ez az ötlet a szórakoztatóbb – ez is közvetlenül az energiafeldolgozóra épülne rá.
Na persze egy ilyen, „harmadik típusú gép” működésének a nyomait még a posztbiológiai értelemnél is nehezebb lenne megtalálni – és persze ez az egész nem is több holmi szórakoztató gondolatkísérletnél.

MArtin Rees kiindulási pontul szolgáló gondolatainak forrása: Martin Rees: Aliens and Us: Could Post-humnas Spread Through the Galaxy? InJim Al-Khaliki (editor): Aliens. The World’s Leading Scientists on Extreterrestrial Life. p. 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://seti.blog.hu/api/trackback/id/tr613676152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nádassy Attila 2018.02.20. 20:03:43

Tetszik az írásod, bár szerintem annyira nem is rossz ötlet valamiféle posztbiológiai értelem létét feltételezni. Mondjuk úgy, hogy "miért is ne lehetne valamiféle posztbiológiai értelem amit találhatunk?" megfogalmazásban is gondolkodhatunk. Egyébként szerintem még az "értelmet" sem biztos, hogy teljes körűen és megnyugtatóan sikerült definiálnunk, nemhogy a "posztbiológiai értelmet". Nekem például az az elképzelés szimpatikus, hogy a biológiai lények valamiképpen összeolvadhatnak a technológiájukkal kialakított eszközeikkel és számomra ez is valamiféle "posztbiológiai értelem", miért lehetne kizárólag csak abban gondolkodni, hogy a "gépek" teljesen átveszik a biológiai lények helyét??? Persze egy pillanatig sem állítom, hogy így lesz itt a Földön, hiszen semmit sem állíthatunk a jövőről. Fogalmunk sincs, hogy milyen lesz a mi jövőnk, nemhogy "másoké", ha léteznek egyáltalán. De azt hiszem, hogy Zolival egyetértünk abban, hogy még az emberiség jövője teljességgel megjósolhatatlan. Amit persze nem azt jelenti, hogy ne próbáljunk lehetséges jövőkön gondolkodni.

christo161 · http://itkezdoknek.blog.hu/ 2019.05.16. 09:55:11

Szerintem van benne néhány elírás, például az "élettelenből az élettelenbe" tippem szerint élettelenből az élőbe akart lenni. Persze akit érdekel, az így is biztosan megérti, csak szólok, hogy ettől függetlenül esetleg megérné javítani valamikor ;)

christo161 · http://itkezdoknek.blog.hu/ 2019.05.16. 10:07:13

Én nem venném biztosra, hogy a posztbiológiáé a jövő (persze nem is zárnám ki ezt a lehetőséget, és nyilván nem is állítom, hogy a cikk biztosra veszi). Azért elképzelhetőnek tartom, hogy az emberek génmódosítását nem fogják örökre ördögtől valónak tekinteni, és ily módon ki tudja, hogy mennyire turbózhatóak fel az emberi adottságok. Na persze a számítógépek gyorsaságával egyelőre nehéz biológiailag vetekszeni, de egyelőre a mesterséges intelligencia sem valódi intelligencia.
A távoli jövőt persze nem lehet biztosra megjósolni, csak azt mondom, hogy akár a génmódosítás is igencsak átírhatja az emberi fejlődést.
süti beállítások módosítása